Zimní krůta

Zimní krůta s dýňovou rýží, oříškovým celerem a růžičkovou kapustou. Ideální oběd pro zimní neděli, jak by si to příroda přála. Obsahuje kvalitní protein se zeleninkou, která by ve sklepě vydržela až do jara. Příprava může být díky všemu loupání a krájení trochu zdlouhavá, ale výsledek stojí za to. Vaše chuťové buňky budou plesat a váš organismus vám poděkuje.
Ingredience:
- Krůtí stehno
- Malá dýně nastrouhaná nahrubo
- Malý celer nakrájený najemno
- Růžičková kapusta očištěná a půlená
- Cibule nakrájená najemno
- Jablko nastrouhané nahrubo
- Vlašské ořechy nasekané nahrubo
- Hrst rozinek
- Několik stroužků česneku, utřít
- máslo
- Nastrouhaný zázvor, sůl , citron
Příprava:
Maso posolíme a vložíme do pekáče. Přidáme utřený česnek, nastrouhaný zázvor a hrst rozinek. Dáme do trouby a zakryté pečeme asi na 200 stupňů Celsia.
Najemno nakrájenou cibuli pomalu dusíme na másle a jakmile zesklovatí přidáme sekané ořechy a pražíme dalších pár minut. Poté přidáme nastrouhané jablko a necháme spolu chvíli podusit, aby se uvolnili chutě. Přidáme nadrobno nakrájený celer a dusíme do měkka.
V dalším kastrolu, případně na pánvi rozehřejeme máslo a přidáme trochu strouhaného zázvoru a strouhané citronové kůry. Po chvíli přisypeme nastrouhanou dýni, promícháme a přikryjeme pokličkou. Necháme pár minut dusit, než dýně změkne.
Když je krůta téměř hotová, vytáhneme pekáč z trouby a maso vyndáme na talíř. Do šťávy nasypeme růžičkovou kapustu, navrch vrátíme maso a pečeme dozlatova.
