Zapečený celer s jablky a ořechy

20.10.2022

Tento lahodný, originální a zdravý recept je vhodný pro oběd, večeři, nebo třeba rychlou svačinku. Můžeme ho jíst teplý rovnou z pece nebo vychladlý. Tato kombinace nám dodá dostatek stabilní energie. Celer poskytne spooooustu vlákniny pro naše střevní kamarády, B vitaminy, antioxidanty a minerály jako fosfor, draslík a mangan. Ořechy pak doplní o více vlákniny, polyfenoly a zdravé mastné kyseliny. Recept si můžete vylepšit bylinkami nebo kořením podle chuti. Hodila by se například skořice, muškátový ořech apod. 

Ingredience:

Na těsto

  • 1 celer
  • 2 hrsti vlašských ořechů
  • 5 vajec
  • 2 jablka
  • pár kousků růžičkové kapusty
  • máslo na vymazání formy
  • bezlepková mouka na vysypání formy
  • sůl
  • pepř

Příprava:

Celer oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle, jablka nastrouháme si se slupkou a přidáme k celeru

Troubu rozehřejeme asi na 170°C a vymažeme a vysypeme si formu

Polovinu ořechů nameleme na mouku a druhou polovinu nasekáme nahrubo

Vejce rozmixujeme se solí a pepřem a všechny ingredience spolu smícháme v míce

Hotovou směs rovnoměrně rozprostřeme do formy a ozdobíme čtvrtky růžiček kapusty a vlašskými ořechy

Pečeme asi 25 - 30 minut, podle hloubky formy

servírujeme teplé, nebo studené s oblíbeným salátem