Zapečený celer s jablky a ořechy

Tento lahodný, originální a zdravý recept je vhodný pro oběd, večeři, nebo třeba rychlou svačinku. Můžeme ho jíst teplý rovnou z pece nebo vychladlý. Tato kombinace nám dodá dostatek stabilní energie. Celer poskytne spooooustu vlákniny pro naše střevní kamarády, B vitaminy, antioxidanty a minerály jako fosfor, draslík a mangan. Ořechy pak doplní o více vlákniny, polyfenoly a zdravé mastné kyseliny. Recept si můžete vylepšit bylinkami nebo kořením podle chuti. Hodila by se například skořice, muškátový ořech apod.
Ingredience:
Na těsto
- 1 celer
- 2 hrsti vlašských ořechů
- 5 vajec
- 2 jablka
- pár kousků růžičkové kapusty
- máslo na vymazání formy
- bezlepková mouka na vysypání formy
- sůl
- pepř
Příprava:
Celer oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle, jablka nastrouháme si se slupkou a přidáme k celeru
Troubu rozehřejeme asi na 170°C a vymažeme a vysypeme si formu
Polovinu ořechů nameleme na mouku a druhou polovinu nasekáme nahrubo
Vejce rozmixujeme se solí a pepřem a všechny ingredience spolu smícháme v míce
Hotovou směs rovnoměrně rozprostřeme do formy a ozdobíme čtvrtky růžiček kapusty a vlašskými ořechy
Pečeme asi 25 - 30 minut, podle hloubky formy
servírujeme teplé, nebo studené s oblíbeným salátem