Voňaví ryzci se sladkými rajčátky

Podzim je tu a příroda nám servíruje neuvěřitelnou plejádu chutí rovnou pod nos. Kolikrát stačí jen vytáhnou paty z domu a lahodná večeře se poskládá téměř sama. Dnes jsem zakopla o několik smrkových a borových ryzců, kteří přímo prosili o zakomponování do chutného receptu. Na zahrádce se pak dobrovolně připojila většina ostatních ingrediencí.
Ingredience:
- Ryzci
- Cibule
- Česnek
- Špek z mangalice
- Kousek kvalitní slaniny (volitelné)
- Tymián
- Zralá rajčata
- Pažitka
- Sůl a pepř
Příprava:
Na pánvičce pomalu rozehřejeme a smažíme špek a slaninu. Když pustí dostatek sádla, přidáme voňavý tymián a cibuli a česnek nakrájené na jemné plátky. Necháme pomaloučku smažit, dokud se celým domem či bytem neline nádherná vůně.
Na provoněnou pánvičku přidáme ryzce, osolíme a necháme pustit šťávu. Jakmile se z hub uvolní voda, zvýšíme teplotu a za častého míchání necháme tekutinu odpařit. Houby pak opražíme dozlatova.
Rajčata omyjeme a nakrájíme na tenké měsíčky, které naaranžujeme na talíř. Posolíme a posypeme nasekanou pažitkou.
K rajčatům přidáme opražené voňavé ryzce, poděkuje přírodě za její neskutečnou rozmanitost a štědrost a můžeme servírovat.