Udělejte těchto 5 změn, budete zdravější a zhubnete jako vedlejší efekt

Asi všichni bychom se chtěli cítit a vypadat skvěle. Je daleko příjemnější, když máme spoustu energie a nemusíme přemýšlet o tom, zda se ještě vejdeme do oblíbených kalhot. Pro takový stav je však potřeba něco udělat a již při této myšlence ztrácí spoustu lidí motivaci.
Proč je tomu tak? Někomu změna životního stylu může připadat jako zbytečně velká námaha. Někdo prostě neví jak na to. Co když to je ale jednodušší, než si myslíme?
V tomto článku Vám nabídneme 5 jednoduše proveditelných změn, které vám pomohou transformovat vaše zdraví i postavu
Problém může být v tom, co jsme se naučili
Když přijde na stravování, děláme jako národ spoustu školáckých chyb, které u mnohých z nás dříve nebo později zapříčiní problémy s váhou i zdravím. Přejídáme se rychlými sacharidy, zaléváme je naprosto nevhodnými tuky, nedáváme tělu dostatek živin, které potřebuje a upíráme si prostor na detox a regeneraci. Změna nemusí být náročná, zkuste následujících 5 jednoduchých typů...
1. Nahraďte slazené nápoje - přestanete pít jed
U cukru záleží hlavně na koncentraci a rychlosti s jakou ho vstřebáme. Čím koncentrovanější a rychlejší cukr, tím větší jed. Sladké nápoje a ovocné džusy představují velké množství extra rychlého cukru najednou. Lidský organismus taková sladká nálož velice ohrožuje. Nadbytečný cukr proudí krví a poškozuje většinu tkání na které narazí, včetně mozku! Cukr zvyšuje oxidativní stres a zánětlivost organismu. Doslova nás opéká nás zevnitř.
Nám možná přijde, že si pouze dopřáváme chutný nápoj, ale naše tělo si připadá, že musí čelit zákeřnému útoku a bojovat o život svých buněk. Jednou z jeho ochranných mechanismů je rychle přeměnit nebezpečný cukr na tuk a uložit jej kolem břicha.
Do limonád a minerálek se schová daleko větší množství cukru než bychom si dokázali představit. Kdybychom si podobným kvantem měli osladit čaj, nikdy bychom ho nebyli schopni vypít.
Eliminace limonád, slazených minerálek, ale i ovocných džusů je velkým krokem ke zdraví. Nejlepší je cukr nepít vůbec ale pokud vám to přijde náročné a raději byste si "postupně odvykly", připravte si dobrou domácí limonádu s bylinek a doslaďte malou lžičkou medu, nebo si do minerální vody vymačkejte pomeranč, grep. Fantazii se meze nekladou a určitě přijdete na spoustu lahodných kombinací. Postupně můžete medu ubírat až jej nebudete potřebovat vůbec.
2. Koukejte na pečivo jako na zákusek
Klasické pečivo můžeme klidně považovat za sladkost. Dnešní mouka je tak dokonale jemně namletá a "očištěná", že takovou křupavou houstičku naše tělo vstřebá raz dva. Pečivo je čím dál tím nadýchanější, často se doslazuje a přidává se do něj kdejaká chemie. Co v něm ale chybí jsou živiny. Vzhledem k tomu, že pečivo je tak hrozně "praktické", stalo se v naší uspěchané době jednou z hlavních složek jídelníčku a většina lidí tak 3 - 5x denně konzumuje rychlé a prázdné kalorie.
Pokud se naučíte na pečivo koukat jako na "zákusek", ať už je sladké nebo ne a jeho příjem výrazně omezíte. Uděláte mnoho pro své zdraví i figuru. Tento krok možná nebude ten nejpraktičtější, ale věřte, že se vyplatí. K snídani si místo housky můžeme dát třeba ovesnou nebo pohankovou kaši se semínky a ovocem, oříškové müsli, nebo vajíčka se zeleninou. Pokud svačíte dejte si kousek ovoce nebo hrst oříšků a k večeři si můžeme dát pestrobarevný salát nebo třeba krémovou polévku. Teplá jídla si můžete klidně navařit dopředu, abyste ušetřili čas na přípravě. Zároveň můžete mít v ledničce trochu uvařené quinoi, pohanky, luštěnin nebo hnědé rýže a když je čas na jídlo, rychle si z nich něco připravíte.
3. Pohrajte si s přílohami
Tak trochu jsme si zvykli, že správný oběd by se měl skládat z kousku masa a kopce přílohy. Velké množství škrobnatých potravin nám prostě přijde přirozené, snad i žádoucí. Co když jsou ale hromady "lehkých" těstovin nebo rýže dlažebními kostkami na cestě k obezitě?
Tradiční přílohy si často usurpují ½ až ¾ našich talířů. Když jim vyhradíme o dost menší prostor, nebo je úplně nahradíme něčím výživnějším, okamžitě ucítíme pozitivní efekt. Nebojte se být jiní. Těstoviny, kuskus a bílá rýže mají zbytečně moc škrobů a pramálo vitamínů, minerálů nebo vlákniny. Pokud hodně cvičíte, poskytnou energii vašim svalům, ale těm méně akčním vyživí hlavně tukové buňky.
Nahraďte tedy nudné a prázdné přílohy pestrobarevnou zeleninou a kousek talíře si nechte na potraviny jako quinoa, pohanka, amarant, jáhly, černou nebo červenou rýži či luštěniny.
4. Vyměňte jedovaté tuky za zdravé
Kdyby buňky našeho těla mohly mluvit, poprosily by o výměnu oleje. Každá z nich je totiž obalená polopropustnou fosfolipidovou membránou. Tuky v ní významně ovlivňují její funkčnost. Tuky hrají také důležitou roli při tvorbě některých hormonů a jiných signálních molekul. V neposlední řadě 60% našich mozků je tvořeno tukem.
I přes jeho nesmírnou důležitost však tukům nevěnujeme takovou pozornost, jakou si zaslouží. Na jednu stranu se jich bojíme a na té druhé do sebe lijeme vysoce zpracované denaturované oleje prodávané za pár kaček v plastových lahvích.
V přírodě jsou oleje pečlivě zabalené v semínkách a oříšcích spolu se spoustou antioxidantů, chráněné před světlem pevnou neprůhlednou slupkou. V takovém stavu vydří měsíce, možná roky, ale jakmile olej ze semínek vylisujeme, jakkoliv šetrně, stane se velice citlivý na teplo, kyslík a světlo. Zahříváním semínkových olejů vznikají jedovaté aldehydy a spoustu volných radikálů. Průmyslově zpracované oleje jsou zničené už když je kupujete. Představují pohromu pro všechny buňky vašeho těla a nikdy by neměli překročit práh vaší kuchyně.
Mezi tuky, které vaše tělo s radostí uvítá patří panenský olivový olej, kokosový olej, ghí a kvalitní máslo a v menší míře za studena lisované panenské oleje ze semínek a oříšků do salátových dresinků.
5. Nechte si čas na očistu
Nikdy dříve jsme nebyli obklopeni takovým množstvím jídla jako nyní. V podstatě můžeme jíst téměř co chceme a kdy chceme. Chuťové buňky možná protestovat nebudou, ale zbytku organismu příliš častý přísun potravy vůbec nesvědčí. Trávení je přeci jen velice složitý a náročný proces, který si žádá mnoho pozornosti a energie.
Naše těla umí přežít nejrůznější krize a vyvinuli si na to specifické mechanismy. S energií a zdroji jednají (na rozdíl od nás) velice ekonomicky. Když trávíme, tělo si půjčí krev a energii odjinud. Když potřebujeme něco řešit, nebo odněkud utéct, tělo si vezme energii a krev z trávení a dá ji končetinám. Spíme 8 hodin denně, aby tělo mělo dostatek prostoru a energie na očistu a opravy.
Co se asi stane pokud budeme neustále něco svačit od chvíle, kdy otevřeme oči po okamžik, kdy půjdeme spát? Kde tělo ušetří, když bude muset trávit přesčas? Zní to nelogicky, ale věčným svačením hladovíme spoustu tkání a systémů. Zároveň upíráme tělu pravidelný úklid a jemu nezbyde než hrnout nečistoty do kouta (tuk, kosti, klouby...) a doufat, že někdy bude prostor na jarní úklid.
V indii existuje jedno krásné prastaré rčení z jógových skriptů: Jednou jogi, dvakrát bhogi a třikrát rogi. Znamená to že správný jogín jí jen 1x denně, obyčejný člověk 2x denně a nemocný člověk 3krát a více za den...
Pokud snížíte počet jídel na pohodlné minimum a budete se stravovat pouze v rámci 8 - 12 hodinového okna denně, necháte tělu více prostoru na úklid a opravy a ono se vám s láskou odvděčí.
Naše těla toho pro nás dělají tolik... pojďme jim to vrátit
