Podzimní játra s jablky

12.09.2022

Játra jsou úžasně bohatou potravinou překypující nutrienty. Rozhodně se je vyplatí konzumovat, protože 100g jater nám poskytne 1 000% DDD vitaminu A, 3 460% DDD vitamínů B12, 65% DDD  folátu a 250% DDD riboflavinu. Dále obsahuje velké množství železa, mědi a cholinu. V době kdy jsou nám odevšad předkládány prázdné kalorie, se nám takové bohatství nutrientů jedné malé porci hodí. Některé autoimunitní protokoly nebo programy na dlouhověkost zařazují několik porcí jater týdně. V Čechách jsme zvyklí na játra na cibulce, nebo na roštu. Dají se však upravit mnoha lahodnými a zdravými způsoby.

Ingredience:

  • 400g jater (dle preferencí)
  • 3 cibule
  • 4 střední jablka
  • 2 lžíce ghí
  • Sůl a pepř
  • Zelené fazolky jako příloha

Příprava:

Cibuli a jablka nakrájíme na tenké plátky.

V kastrolu nebo ve woku rozpustíme lžíci ghí a zesklovatíme na něm cibuli. 

Když je cibule měkká, přidáme jablka, osolíme, přikryjeme poklicí a necháme dusit, dokud se jablka nezačnou rozpadat.

Na pánvi rozehřejeme zbytek ghí a osmažíme na něm plátky jater. Hotová játra osolíme a přelijeme omáčkou z jater.

V hrnci podusíme zelené fazolky a podáváme s játry jako přílohu.