Podzimní játra s jablky

Játra jsou úžasně bohatou potravinou překypující nutrienty. Rozhodně se je vyplatí konzumovat, protože 100g jater nám poskytne 1 000% DDD vitaminu A, 3 460% DDD vitamínů B12, 65% DDD folátu a 250% DDD riboflavinu. Dále obsahuje velké množství železa, mědi a cholinu. V době kdy jsou nám odevšad předkládány prázdné kalorie, se nám takové bohatství nutrientů jedné malé porci hodí. Některé autoimunitní protokoly nebo programy na dlouhověkost zařazují několik porcí jater týdně. V Čechách jsme zvyklí na játra na cibulce, nebo na roštu. Dají se však upravit mnoha lahodnými a zdravými způsoby.
Ingredience:
- 400g jater (dle preferencí)
- 3 cibule
- 4 střední jablka
- 2 lžíce ghí
- Sůl a pepř
- Zelené fazolky jako příloha
Příprava:
Cibuli a jablka nakrájíme na tenké plátky.
V kastrolu nebo ve woku rozpustíme lžíci ghí a zesklovatíme na něm cibuli.
Když je cibule měkká, přidáme jablka, osolíme, přikryjeme poklicí a necháme dusit, dokud se jablka nezačnou rozpadat.
Na pánvi rozehřejeme zbytek ghí a osmažíme na něm plátky jater. Hotová játra osolíme a přelijeme omáčkou z jater.
V hrnci podusíme zelené fazolky a podáváme s játry jako přílohu.