Květákovo kapustové bábovky s červenou řepou

Košťálová zelenina je bohatá na vitamíny C, E a K, dále na kyselinu listovou, folát, minerály a betakaroteny. Kromě toho obsahuje glukosinoláty, které jsou vysoce protizánětlivé. Organické sloučeniny síry, obsažené v košťálové zelenině, pomáhají tělu detoxikovat a velké množství vlákniny krmí přátelské bakterie v našich střevech. Potřebujeme ještě více důvodů, proč pravidelně tyto super potraviny konzumovat? A co takhle, že nás chrání před rakovinou, podporují náš imunitní systém, přispívají ke kardiovaskulárnímu zdraví a pomáhají udržovat estrogen v rovnováze? Následující recept je umocňuje sílu košťálové zeleniny přidáním kurkumy, která je sama o sobě vysoce protizánětlivá a obsahuje mnoho antioxidantů.
Ingredience:
- 2 hrnky květáku
- 2 hrnky růžičkové kapusty
- 4 vejce
- 1/2 lžičky kurkumy
- 1/4 lžičky muškátového oříšku
- Špetka skořice
- 1 lžíce bezlepkové mouky
- 1/3 lžičky jedlé sody
- 2 vařené červené řepy
- 1 lžička sezamu
- 1 lžíce černuchového oleje
- máslo na vymazání formy
- mouka na vysypání formy
- sůl
Postup:
Troubu rozehřejeme na 180°C a Vymažeme a vysypeme formu na muffiny
Růžičkovou kapustu nakrájíme na čtvrtky a květák rozdělíme na malé růžičky a dáme na 5 minut dusit, uvařenou zeleninu schladíme pod studenou vodou a necháme okapat
Vejce rozmixujeme s moukou, jedlou sodou, solí, kurkumou, muškátovým oříškem a skořicí
Do formy rozdělíme zeleninu (vyjde na cca 12 kousků) a zalijeme rozmixovaným vajíčkem
Pečeme si 15 - 20 minut
Hotové "bábovky" servírujeme s červenou řepou nakrájenou na plátky, zakapanou černuchovým olejem a posypanou sezamem