Květákovo kapustové bábovky s červenou řepou

07.11.2022

Košťálová zelenina je bohatá na vitamíny C, E a K, dále na kyselinu listovou, folát, minerály a betakaroteny. Kromě toho obsahuje glukosinoláty, které jsou vysoce protizánětlivé. Organické sloučeniny síry, obsažené v košťálové zelenině, pomáhají tělu detoxikovat a velké množství vlákniny krmí přátelské bakterie v našich střevech. Potřebujeme ještě více důvodů, proč pravidelně tyto super potraviny konzumovat? A co takhle, že nás chrání před rakovinou, podporují náš imunitní systém, přispívají ke kardiovaskulárnímu zdraví a pomáhají udržovat estrogen v rovnováze? Následující recept je umocňuje sílu košťálové zeleniny přidáním kurkumy, která je sama o sobě vysoce protizánětlivá a obsahuje mnoho antioxidantů.

Ingredience: 

  • 2 hrnky květáku
  • 2 hrnky růžičkové kapusty
  • 4 vejce
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • Špetka skořice
  • 1 lžíce bezlepkové mouky
  • 1/3 lžičky jedlé sody
  • 2 vařené červené řepy
  • 1 lžička sezamu
  • 1 lžíce černuchového oleje
  • máslo na vymazání formy
  • mouka na vysypání formy
  • sůl

Postup:

Troubu rozehřejeme na 180°C a Vymažeme a vysypeme formu na muffiny

Růžičkovou kapustu nakrájíme na čtvrtky a květák rozdělíme na malé růžičky a dáme na 5 minut dusit, uvařenou zeleninu schladíme pod studenou vodou a necháme okapat

Vejce rozmixujeme s moukou, jedlou sodou, solí, kurkumou, muškátovým oříškem a skořicí


Do formy rozdělíme zeleninu (vyjde na cca 12 kousků) a zalijeme rozmixovaným vajíčkem
Pečeme si 15 - 20 minut


Hotové "bábovky" servírujeme s červenou řepou nakrájenou na plátky, zakapanou černuchovým olejem a posypanou sezamem