Jáhlový koláč se švestkami

28.09.2022

Příroda nám na podzim chce skutečně osladit život. Ze všech stran se na nás usmívají slaďoučká jablíčka, sem tam na nás mrknou šťavnaté hrušky a na zem právě padají první oříšky, které k ovoci výborně ladí. Pokud máte štěstí, v těchto na větvích ulovíte ještě posledních pár švestek. Možná jich bude jen hrstka, ale za to budou krásně šťavnaté a slaďoučké. Jak s nimi naložit? 

Ingredience:

  • 1 šálek jáhel
  • 2 šálky mletého máku
  • 2,5 šálku vody
  • 0,5 šálku rozinek
  • 2 vejce
  • Švestky
  • Skořice
  • Kůra a šťáva z půlky citrónu
  • Máslo a mouka na vymazání formy

Příprava:

Jáhly, rozinky a mák uvaříme a necháme vychladnout

Troubu rozehřejeme na 170°C

Do vychladlých jáhel přidáme rozšlehaná vejce a citronovou kůru a směs rozprostřeme do připravené formy

Na jáhly poklademe rozpůlené a vypeckované švestky, posypeme skořicí a dáme na 35 - 40 minut do trouby