Domácí paštika

Do komerčních paštik se schová kde co. Vyrobit si domácí paštiku je jednoduší, než by se mohlo zdát. Jakmile jednou zkusíte, určitě si to zamilujete. Vymyslet se dá mnoho nejrůznějších receptů. Do paštik se hodí jak ovoce, tak ořechy ale třeba i houby, a i trocha alkoholu. Tato paštika v sobě kombinuje sladkost sušeného ovoce spolu s vůní rozmarýnu a tymiánu.
Ingredience:
- 500 g vepřových jater
- 50 g kešu ořechů (nejlépe namočených přes noc)
- 3 lžíce vepřového sádla
- 1 cibule
- 1 lžička soli
- 2 datle
- 1 lžíce rozinek
- 2 lžičky sušeného rozmarýnu
- 2 lžičky sušeného tymiánu
- 0,5 dl bílého vína
- mletý pepř
Příprava:
Na pánvi rozpustíme vepřové sádlo a pomalu na něm asi 7 minut restujeme cibuli, dokud nezměkne
Přidáme kešu oříšky, rozinky, pokrájené datle, játra nakrájená na kousky a restujeme asi 8 minut dokud játra nejsou hotová skoro hotová
Do pánve přilijeme víno a necháme ho převařit a trochu odpařit, vaříme pár minut, dokud játra nejsou úplně hotová
Pánev sundáme ze sporáku a obsah necháme trochu vychladnout
Stále teplá játra se vším ostatním rozmixujeme v robotu, nebo tyčovým mixérem do hladké hmoty, přendáme do skleniček a necháme vychladnout