Brokolicový quiche

Brokolice je královnou zelenin! Má nízký glykemický index a obsahuje karotenoidy, které chrání naše tkáně před poškozením volnými radikály a také spoustu sirných sloučenin, které podporují přirozené detoxikační procesy organismu. Díky kombinaci brokolice, těsta z oříšků a semínek a vajec, nám tento quiche poskytne i obrovské množství prospěšné vlákniny a dostatek kompletního proteinu. Je tak lahodným, plnohodnotným jídlem. Doplněný o svěží salát tvoří úžasný oběd nebo večeři. Jak jednou ochutnáte, zamilujete si ho navždy :)
Ingredience:
Na těsto
- 70g úlomků z kešu oříšků
- 100g vlašských ořechů
- 3 lžíce lněného semínka
- 2 menší vejce
- trochu mandlového nebo kozího mléka (max 0,5dl)
- 2 lžíce bezlepkové mouky (pohanková apod.)
- 1 - 2 lžíce másla
- 1/2 lžičky jedlé sody
- sůl
Na topping
- 1 brokolice
- 4 - 5 vajec
- pár vlašských ořechů
- lžíce sezamových semínek
- sůl a pepř
Příprava:
Brokolici rozdělíme na malinké růžičky a asi 5 min. povaříme v troše vody nebo na páře. Stále zelenou brokolici schladíme v ledové vodě.
Troubu rozehřejeme na 170°C
Kešu a vlašské ořechy rozmixujeme najemno, přidáme len a znovu rozmixujeme. Vzniklou hmotu dáme do misky a přidáme sůl a mouku
2 vejce rozmixujeme s trochou soli, přidáme do misky a vše dobře promícháme. Pro lepší konzistenci dolijeme trochu mléka a znovu zamícháme
Lepkavou hmotu opatrně stěrkou rovnoměrně rozetřeme na vymazanou formu a dáme do trouby na 5 - 10 minu předpéct
Zatím rozmixujeme zbytek vajec se solí a trochou pepře
Když je těsto trochu předpečené, vyndáme jej z trouby a poklademe na něj růžičky brokolice, zalijeme rozmixovanými vejci a ozdobíme ořechy a sezamovým semínkem.
Takto připravený quiche pečeme asi 25 - 30 minut, dokud vejce nejsou hotová