Brokolicový quiche

13.10.2022

Brokolice je královnou zelenin! Má nízký glykemický index a obsahuje karotenoidy, které chrání naše tkáně před poškozením volnými radikály a také spoustu sirných sloučenin, které podporují přirozené detoxikační procesy organismu. Díky kombinaci brokolice, těsta z oříšků a semínek a vajec, nám tento quiche poskytne i obrovské množství prospěšné vlákniny a dostatek kompletního proteinu. Je tak lahodným, plnohodnotným jídlem. Doplněný o svěží salát tvoří úžasný oběd nebo večeři. Jak jednou ochutnáte, zamilujete si ho navždy :) 

Ingredience:

Na těsto

  • 70g úlomků z kešu oříšků
  • 100g vlašských ořechů
  • 3 lžíce lněného semínka
  • 2 menší vejce
  • trochu mandlového nebo kozího mléka (max 0,5dl)
  • 2 lžíce bezlepkové mouky (pohanková apod.)
  • 1 - 2 lžíce másla
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • sůl

Na topping

  • 1 brokolice
  • 4 - 5 vajec
  • pár vlašských ořechů
  • lžíce sezamových semínek
  • sůl a pepř

Příprava:

Brokolici rozdělíme na malinké růžičky a asi 5 min. povaříme v troše vody nebo na páře. Stále zelenou brokolici schladíme v ledové vodě.

Troubu rozehřejeme na 170°C

Kešu a vlašské ořechy rozmixujeme najemno, přidáme len a znovu rozmixujeme. Vzniklou hmotu dáme do misky a přidáme sůl a mouku

2 vejce rozmixujeme s trochou soli, přidáme do misky a vše dobře promícháme. Pro lepší konzistenci dolijeme trochu mléka a znovu zamícháme

Lepkavou hmotu opatrně stěrkou rovnoměrně rozetřeme na vymazanou formu a dáme do trouby na 5 - 10 minu předpéct

Zatím rozmixujeme zbytek vajec se solí a trochou pepře

Když je těsto trochu předpečené, vyndáme jej z trouby a poklademe na něj růžičky brokolice, zalijeme rozmixovanými vejci a ozdobíme ořechy a sezamovým semínkem. 

Takto připravený quiche pečeme asi 25 - 30 minut, dokud vejce nejsou hotová